Digitale Freesmachine ShopBot – Gebruik: 1. Voorbereiding

U gaat uw computermodel (DXF-bestand) uitbreiden met informatie over uw materiaal en snij-instructies. Het resultaat slaat u op als Vector Carve bestand (voor latere bewerking) en exporteert u als SBP (ShopBot Part) bestand met instructies voor de ShopBot.

Procedure:

  1. Opstarten Partworks – Start het programma Partworks 2D op en open het DXF-bestand.
  2. Specificeren van uw job – Open het Job Setup venster en geef aan: de gebruikte eenheden, de aard en afmetingen van het materiaal, de positie van Z=0 (bovenop het materiaal), enz.
  3. Positioneren van uw model – Open het Teken-venster; klik op de pijl voor “Move, Scale, Rotate selection”; trek een rechthoek om uw model; positioneer het geheel op de gewenste plek op de afbeelding van je materiaal.
  4. Aanpassen van het model – Desgewenst kunt u nog enkele vormen aan uw ontwerp toevoegen, bijv. een sleuf om uw model; gebruik bijv. “Create Vectors / Draw Rectangle” of “Edit Vectors / T-Bone fillet”.
  5. Specificeren toolpath(s) (snijroute) – Selecteer de onderdelen die een vergelijkbare behandeling vragen; klik op de “Toolpath” tab (rechtsboven); selecteer het type toolpath dat u wenst te specificeren (Pocket Toolpath, 2D Profile Toolpath, enz.); geef de details op (o.a. de te gebruiken tool); druk op Calculate en Preview Toolpath ter controle. Herhaal dit voor eventuele extra toolpaths.
  6. Genereren SBP bestand – Exporteer uw toolpath (eventueel meerdere toolpaths in de juiste volgorde tezamen) als een SBP-bestand (ShopBot Parts File). Met dit bestand gaat de Shopbot aan de slag.
  7. Afsluiten Partworks – Sla uw werk ook op als VCarve-bestand. Met dit bestand kunt u later in Partworks verder werken.