3D Printer Cartesio LD v0.8 – Intro

Het Fab Lab Paramaribo beschikt over een 3D printer van het type Cartesio LD v0.8 van Mauk.cc. Op basis van een 3D-ontwerp, bouwt deze printer laagje voor laagje fysieke 3D-voorwerpen op (in één kleur). De printer werkt met plastic draad die door verhitting vloeibaar en plakkerig wordt, laag voor laag op het printbed wordt neergelegd en dan kan afkoelen en stollen. De printer kan gebruikt worden voor het maken van mock-ups van nieuwe producten, demonstratiemodellen voor het onderwijs, kunstvoorwerpen, sieraden, enz. De maximale omvang van werkstukken is 18 x 37,5 x 20 cm.

Ontwerp

3D printen begint met een 3D-ontwerp in uw computer. U kunt met 3D software zoals AutoCAD, XOR, Googlesketch (gratis) of Blender (gratis) vanuit het niets uw eigen creatie maken. U kunt ook ontwerpen (modellen) van anderen gebruiken, zoals die bijvoorbeeld bij Thingiverse (http://www.thingiverse.com) te vinden zijn. U kunt dergelijke modellen zelf aan uw wensen aanpassen door maten en vormen te veranderen. Zelfs kunt u aan “reversed engineering” doen en een bestaand voorwerp in 3D scannen. Dat laatste levert een 3D puntenzwerm op, waar doorheen u vervolgens een model kunt “tekenen”. Zie hiervoor de 3D scanner van het Fab Lab.

Bedieningscomputer

De bedieningscomputer is via een USB-kabel met de Cartesio verbonden. Met een speciaal programma (Pronterface) leest u een ontwerp in en geeft u dat een plaatsje op het virtuele printbed. U geeft aan welk type filament (draad) u gebruikt en u start de opdracht om te printen. Pronterface zal uw ontwerp eerst in laagjes verdelen en die opslaan in een gcode-bestand. Vervolgens stuurt het de opdrachten uit het gcode-bestand naar de printer.

Cartesio

De printer begint met het verhitten van de extruder. De plastic draad die daarin verdwijnt komt er als een heel dun bijna vloeibaar en plakkerig draadje uit. Ook het grondvlak wordt verwarmd, zodat het plastic draadje beter blijft plakken. De printer “bouwt” meestal eerst een grondlaag op, ook al bedoeld om het uiteindelijke voorwerp tijdens het bouwen beter te laten hechten. Vervolgens begint de printer aan het eigenlijke voorwerp. Eerst wordt het onderste laagje geprint (“neergelegd”), dan zakt het grondvlak een klein stukje en wordt het een-na-onderste laagje geprint. Dat gaat zo door tot de printer klaar is. De gebruiker kan dan het voorwerp met een plamuurmes voorzichtig lossteken van het printbed.

Zonder computer

De Cartesio printer van het Fab Lab Paramaribo kan mét of zónder computer werken. Als u uw 3D-ontwerp in de vorm van een gcode-bestand op een micro-SD kaart zet, kunt u dat kaartje in de printer laden en laten printen zonder dat daarbij een computer nodig is. U bedient de printer in dit geval via een ingebouwd display en een daarnaast geplaatst “pookje”.