Welkom

Het Fab Lab Paramaribo biedt zijn bezoekers en gebruikers op de eerste plaats een aantal digitale productiemachines. Dat zijn machines die aan het werk gaan op basis van een digitaal ontwerp en bediend worden vanaf een computer. Sommige maken materiële producten door materie toe te voegen (3D-printer), andere door materie weg te halen (digitale freesmachine en digitale lasersnijder / graveermachine). Ook beschikt Fab Lab ook over een 3D-scanner waarmee een bestaand voorwerp afgetast kan worden en uiteindelijk omgezet in een 3D-computermodel. Binnenkort volgen nog enkele andere machines en een elektronica-hoek waarmee materiële voorwerpen van sensoren en dynamiek kunnen worden voorzien.

Wie voor het eerst met deze machines in aanraking komt is geneigd om ze stuk-voor-stuk te gebruiken voor kleine persoonlijke toepassingen: een sieraad maken met de 3D-printer, een naamplaatje met de lasersnijder, een legpuzzel met de digitale freesmachine en een lichtorgeltje met de elektronicahoek. De kracht van het Fab Lab komt echter het best tot uiting in de combinatie van deze machines. Samen zijn zij in staat “bijna alles” te maken, is de claim.

Op de computer wordt een printjob voor de 3d-printer voorbereid
Op de computer wordt een printjob voor de 3d-printer voorbereid

Meerwaarde ontstaat ook doordat bezoekers elkaar aan het werk zien en van elkaar kunnen leren. Vroeg of laat kunnen sommigen misschien hun krachten bundelen. Dat kan niet alleen leiden tot nieuwe kennis en ervaring die van pas komt op de arbeidsmarkt, maar ook tot nieuwe producten en diensten waarmee je serieus je inkomen zou kunnen gaan verdienen.

Wereldwijd bestaan er intussen ongeveer 250 Fab Labs, een aantal dat snel groeit. Die Fab Labs werken samen via videoconferencing, regionale bijeenkomsten, een jaarlijkse wereldwijde Fab Academy van 20 weken en een internationale conferentie. Ook vindt distributed research plaats, waarbij de onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten over meerdere Fab Labs verdeeld worden. Het Fab Lab Paramaribo wil daar volop aan mee gaan doen.