Internationale Fab Lab Conferentie FAB10 dit jaar in Barcelona: “From Fab Labs to Fab Cities”

De tiende Internationale Fab Lab Conferentie vindt van 2-8 juli 2014 plaats in Barcelona (Spanje), met op maandag 7 juli 2014 een publiek “Fab City Symposium”. Daarnaast zijn er deze zomer nog meer Fab Lab evenementen in Europa: * Protospace (Fab Lab Utrecht) organiseert in juli een summerschool over bioprinting en in augustus over innovatieve digitale productietools, * Fab labs in Spanje, Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Italië organiseren van eind augustus tot begin oktober een European Maker Camp, met als finale de grote Maker Faire in Rome, en * Continium Kerkrade (Nederland) organiseert 20-21 september samen met Fab Lab Maastricht en Fab Lab Aken weer een Mini Maker Faire.

Fab10 – Na Fab7 in Lima (Peru), Fab8 in Wellington (Nieuw Zeeland) en Fab9 in Yokohama (Japan) vindt Fab10 weer in Europa plaats. Barcelona is van 2-8 juli 2014 de gastheer van deze internationale conferentie met als thema “From Fab Labs to Fab Cities”. Honderden Fab Lab medewerkers en vrijwilligers uit de hele wereld zullen een week lang bij elkaar komen om hun ervaringen uit te wisselen, nieuwe kennis en kennissen op te doen en plannen te maken voor het komende jaar. Barcelona is voor velen een bijzondere locatie. Het Fab Lab daar is één van de oudste en is al jaren het organisatorisch centrum van de internationale Fab Academy. Het is ook de plaats waar Fab Lab medewerkers uit verschillende Latijnsamerikaanse landen stage gelopen hebben om Fab Lab praktijkervaring op te doen. Bijzonder bovendien is dat het stadsbestuur Fab Labs tot onderdeel van zijn visie op de ontwikkeling van de stad gemaakt heeft. Tijdens Fab10 zullen de deelnemers daar kennis mee maken, o.a. door elke avond een ander Fab Lab in Barcelona en omgeving bezoeken. Zie https://www.fab10.org.

Fab City – Onderdeel van Fab10 is het publieke “Fab City Symposium” op 7 juli 2014. Dit draait om de principes, toepassingen en gevolgen van digitale fabricage. Speciale aandacht krijgt de rol van techniek, beleid en samenleving bij het ontwikkelen van zelf-voorzienende strategieën voor productieve steden. Eén van de sprekers is Vicente Guallart, Chief Architect van de Stad Barcelona. Bovendien gaat Xavier Trias, Burgemeester van Barcelona, de slotceremonie leiden met bijdragen van andere burgemeesters van diverse grote steden in de wereld. Zie https://www.fab10.org.

Biofabrication – Tijdens de Summerschool Utrecht 2014, een initiatief van de samenwerkende Utrechtse instellingen voor hoger onderwijs, organiseert de Medische Faculteit van de Universiteit Utrecht samen met Protospace (= het Fab Lab Utrecht) een advanced master cursus in “3D Printing and Biofabrication” (14-18 juli 2014). Behalve basiskennis in 3D-design en -productie biedt de cursus een inleiding op het vertalen van 3D-printing naar biofabricage, bijv. de ontwikkeling van speciale bio-inkt en het produceren onder bepaalde condities. De deelnemers krijgen state-of-the-art voorbeelden te zien van biofabricage. Zie: http://bit.ly/utrecht1.

Digitale productietools – De HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) organiseert met Protospace een cursus over innovatieve digitale productie “tools” (25-29 aug. 2014). De deelnemers leren werken met de verschillende Fab Lab machines, zoals laser cutters en 3D printers, en doen ervaring op met het open source elektronica prototyping platform Arduino. Zie: http://bit.ly/utrecht2.

Maker Camp – Nieuw is de organisatie van een European Maker Camp van zes weken (25 aug. – 5 okt. 2014). De deelnemers trekken van week tot week van Fab Lab naar Fab Lab. Ze starten met het produceren van een vaartuig in Sitges (Spanje), maken vervolgens een skateboard in Grenoble (Frankrijk), maken een product interactief in Utrecht (Nederland), doorlopen de complete ontwikkelcyclus in Zürich (Zwitserland) en gaan in textiel en draagbare elektronica in Cascina (Italië) om vervolgens met de resultaten van hun werk te verschijnen op de grote Maker Faire van Rome (3-5 okt. 2014). Zie ook: http://www.europeanmakercamp.org/.

Mini Maker Faire – Tot slot organiseert Science Center Continium in Kerkrade (Nederland) dit jaar in het weekend van 20-21 september 2014 opnieuw een Mini Maker Faire in samenwerking met de Fab Labs van Aken (Duitsland) en Maastricht (Nederland). Zie ook: http://www.kerkrademakerfaire.nl/.

Neem voor nadere inlichtingen contact op met Fab Lab Paramaribo!