Fab Lab Paramaribo naar AACC status

Het Fab Lab Paramaribo heeft sinds kort zijn internationale rating verhoogd van CCCC naar AACC. De vaste en gratis openstelling voor het publiek en de acceptatie van het Fab Charter gaven daarbij de doorslag. Uiteindelijk wil het Fab Lab de AAAA rating bereiken.

[en] Fab Lab Paramaribo upgraded its international Fab Lab rating from CCCC to AACC recently. The fixed and free opening hours for the general public and the acceptance of the Fab Charter settled it. The ultimate target for the Fab Lab still is obtaining its AAAA rating.

De internationale Fab Lab community hanteert een rating system voor Fab Labs. Dit bestaat uit de categorieën 1) publieke toegang, 2) Fab charter acceptatie, 3) machines en tools en tot slot 4) actieve participatie in de internationale community. Het Fab Lab Paramaribo startte als CCCC. Doordat het Fab Lab intussen iedere week één dag gratis toegankelijk is voor het publiek, ging de rating voor “Access” van C naar A. Doordat het Fab Lab werkt vanuit het internationale Fab Charter en van gebruikers gevraagd wordt om dat óók te doen, kon ook de rating voor “Charter” van C naar A.

De derde component voor de Fab Lab rating zijn de machines en andere tools. Het Fab Lab Paramaribo is ruim voorzien met zijn 3D print “straat”, digitale freesmachine, laser cutter en 3D scanner. Vergeleken met andere Fab Labs ontbreken er ook nog wat zaken. Het gaat daarbij om een Electronica-hoek waarmee Fab Lab producten “intelligent” gemaakt kunnen worden, een vinylcutter om stickers te snijden, elektrische bedradingen en buigbare onderdelen (zoals bijv. nodig voor antennes), een mini freesmachine voor het maken van mallen en een teleconference faciliteit voor het contact met andere Fab Labs. Als die zaken gerealiseerd zijn, is ook de derde A een feit.

De vierde component voor de rating is het participeren in de internationale community. Het Fab Lab Paramaribo heeft daar ook nog wat slagen te maken, maar alles op zijn tijd. Het gaat hierbij niet alleen om het onderhouden van contacten met naburige Fab Labs, maar ook om het participeren wereldwijd, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de jaarlijkse internationale Fab Academy en uiteindelijk om dat laatste te kunnen doen onder begeleiding van locale “Fab Guru’s”.

Het Fab Lab Paramaribo hoopt in 2013 zijn verzameling machines en tools verder aan te vullen. Het streeft ernaar dat in januari 2014, wanneer de nieuwe intake van de Fab Academy plaats vindt, tenminste vijf Surinamers vanuit Paramaribo kunnen deelnemen. Zonder tegenslag is dan medio 2014 de AAAA status bereikt.

Een gedachte over “Fab Lab Paramaribo naar AACC status

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *