Fab Lab Paramaribo voortaan elke dinsdag open

Na maanden van voorbereiding gaat het Fab Lab Paramaribo binnenkort open. Voorlopig gaat het alleen om de dinsdag; zo spoedig mogelijk volgen de andere werkdagen. Uiteindelijk wordt het Fab Lab een werkplaats voor digitale fabricage waar iedere geïnteresseerde student, uitvinder, kunstenaar, wetenschapper of knutselaar de hele week terecht kan.

[en] Fab Lab Paramaribo from now on open on Tuesday – After preparing for months, the Fab Lab Paramaribo will open its doors very soon. For the time being on Tuesdays only. As soon as possible on other working days as well. Finally, the Fab Lab becomes a workshop for digital fabrication where every interested student, inventor, artist, crafter, researcher and tinkerer will be welcome during the whole week.

overzicht
Gedeelte van het Fab Lab: Achteraan de digitale freesmachine, rechts middenin de 3d-scanner, links op de voorgrond de lasersnijder

Het Fab Lab Paramaribo biedt zijn bezoekers en gebruikers op de eerste plaats een aantal digitale productiemachines. Dat zijn machines die aan het werk gaan op basis van een digitaal ontwerp en bediend worden vanaf een computer. Sommige maken materiële producten door materie toe te voegen (3D-printer), andere door materie weg te halen (digitale freesmachine en digitale lasersnijder / graveermachine). Ook beschikt Fab Lab ook over een 3D-scanner waarmee een bestaand voorwerp afgetast kan worden en uiteindelijk omgezet in een 3D-computermodel. Binnenkort volgen nog enkele andere machines en een elektronica-hoek waarmee materiële voorwerpen van sensoren en dynamiek kunnen worden voorzien.

Wie voor het eerst met deze machines in aanraking komt is geneigd om ze stuk-voor-stuk te gebruiken voor kleine persoonlijke toepassingen: een sieraad maken met de 3D-printer, een naamplaatje met de lasersnijder, een legpuzzel met de digitale freesmachine en een lichtorgeltje met de elektronicahoek. De kracht van het Fab Lab komt echter het best tot uiting in de combinatie van deze machines. Samen zijn zij in staat “bijna alles” te maken, is de claim.

printbedzprint
Op de computer wordt een printjob voor de 3d-printer voorbereid

Meerwaarde ontstaat ook doordat bezoekers elkaar aan het werk zien en van elkaar kunnen leren. Vroeg of laat kunnen sommigen misschien hun krachten bundelen. Dat kan niet alleen leiden tot nieuwe kennis en ervaring die van pas komt op de arbeidsmarkt, maar ook tot nieuwe producten en diensten waarmee je serieus je inkomen zou kunnen gaan verdienen.

Wereldwijd bestaan er intussen ongeveer 250 Fab Labs, een aantal dat snel groeit. Die Fab Labs werken samen via videoconferencing, regionale bijeenkomsten, een jaarlijkse wereldwijde Fab Academy van 20 weken en een internationale conferentie. Ook vindt distributed research plaats, waarbij de onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten over meerdere Fab Labs verdeeld worden. Het Fab Lab Paramaribo wil daar volop aan mee gaan doen.

Vanaf medio juni 2013 gaat het Fab Lab Paramaribo open. Voorlopig alleen nog op de dinsdag, van 9-15 uur. Voor nieuwe bezoekers begint de dag om 10 uur met een rondleiding. Voor degenen die echt al aan de slag willen, vinden om 11 uur instructies over de verschillende machines plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *