Fab Lab Paramaribo gestart – eerste Fab Lab in Caribisch gebied!

Op maandag 11 februari 2013 vond de soft launch van het Fab Lab Paramaribo (Suriname) plaats. Het is tevens het eerste Fab Lab dat in het Caribisch gebied operationeel wordt. Het Fab Lab startte met een vijfdaagse training in 3D ontwerpen, scannen en printen. De hard launch vindt medio april plaats. Het Fab Lab Paramaribo is een initiatief van het Kabinet van de Vice President van Suriname in het kader van het nationale technologiebeleid.

[en] Fab Lab Paramaribo Started – First Fab Lab in the Caribbean – On Monday February 11th, 2013 Fab Lab Paramaribo (Suriname) had its soft launch. It started a 5 day training in 3D designing, scanning and printing. The hard launch of the Fab Lab Paramaribo will take place in mid-April 2013. Fab Lab Suriname is an initiative of the Cabinet of the Vice President of Suriname as part of the National Policy for Technological Development.

Het Fab Lab Paramaribo startte met een intensieve training door Marshall Hayden, Application Engineer bij EMS (Tampa, USA), de leverancier van de door het Fab Lab aangeschafte  3D-scanner en 3D-printer. De scanner is speciaal bedoeld voor reversed engineering, het reconstrueren van bestaande objecten. Door een voorwerp met de hand-scanner van alle kanten te “belichten” ontstaat een computermodel dat opgebouwd is uit een 3D puntenzwerm. Met geavanceerde software valt die waar nodig op te schonen en te corrigeren en om te zetten in een 3D model. Met dat laatste kan de 3D printer aan de slag. Die print op een bedje van poeder niet alleen inktdruppeltjes, maar ook druppeltjes bindmiddel. Zo ontstaat een eerste schijfje van een werkstuk dat met het 3D-model overeenkomt. Een nieuw laagje poeder maakt een tweede schijfje mogelijk. Dat proces wordt vervolgens zo nodig honderden keren herhaald. Het uiteindelijke werkstuk moet vervolgens van overtollige poeder ontdaan worden, drogen en harden. Het resultaat is een full colour replica van het oorspronkelijke 3D-model. Een beperkt gezelschap van 15 personen volgde de training. Over het algemeen waren zij heel tevreden, al zal het werken met de 3D-software nog wel wat oefening vragen.

Het Fab Lab Paramaribo is een initiatief van het Kabinet van de Vicepresident van Suriname. Het is een concrete uitwerking van het beleid voor technologische ontwikkeling. In het Caribisch gebied is dit het eerste Fab Lab dat operationeel wordt. Op Curaçao en Tobago zijn ook Fab Labs in ontwikkeling. Wereldwijd zijn er momenteel een kleine 200. Zie http://www.fablabinternational.org.

Een gedachte over “Fab Lab Paramaribo gestart – eerste Fab Lab in Caribisch gebied!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *